Non-lineáris, analóg gondolatok

“Borbás Mária, a digitális átállás háziasszonya elmondja, hogy a technológia milyen lehetőségeket rejt magában.”

Tudtátok, hogy a digitális átállásnak van YouTube csatornája? Rákerestem Borbás Marcsira és digitális átállás szavakra a neten, hogy meg tudjam osztani veletek, amit a tévében láttam. Nálam már itt 1:0-ra vezet az internet, de azért ez még csak a meccs félidei eredménye. Gyorsan leírom, hogy ez nem a televíziót szapuló bejegyzés lesz, csak néhány gondolat audiovizuális szokásokról.

digitatall

Aki nem tudná, a digitális átállás az a folyamat, amelynek során az analóg műsorterjesztés
helyét átveszi a digitális műsorterjesztés. Ez a földfelszíni televíziózás szempontjából azt jelenti, hogy a hagyományos, analóg földfelszíni műsorszórás helyébe a frekvenciasáv hatékonyabb és gazdaságosabb hasznosítását lehetővé tévő digitális sugárzás lép. A digitális átállás 2013. október 31-én zárul le Magyarországon.

Az analóg gondolkodás szinte filozófia mélységéről először Csontos István (RIP) a magyar audiofil közösség egyik kulcsfigurája, a High-End Show hazai hangzástechnikai kiállítások szervezője, riporter, újságíró, filozófus mesélt nekem egy tévéműsor (Dolce Vita) forgatásán. Picit részletesebben, mint amennyire érdekelt a téma.

Én ugyan nem a szalagos magnó, hanem a walkman idején voltam gyerek, és némi nosztalgiát még érzek, amikor visszagondolok a kazetták A és B oldalára, sőt bánom, hogy a szüleim elajándékozták a bakelit lejátszónkat Feri bácsinak, a szomszédnak. Viszont filmes szakemberként irigykedve és mély megdöbbenéssel hallgattam Gábor Iván minapi kérését, miszerint a tízéves fia bejönne megnézni a digitális vágóstúdiót, mert ő Sony Vegason vágja a videóit. Kíváncsi vagyok a kissrác az első YouTube-ra feltöltött videójára és az arcára is, amikor valamelyik középiskolai óráján már mint történelem mesélnek neki arról a korról, amikor még analóg sugárzású volt a televízió.

Szóval örvendezzünk a digitális átállásnak, de valahogy úgy érzem, hogy az utánam következő generáció már rég átállt, és ennek a kornak televízió már nem lesz soha az úttörője. Mert a megállítható és bármikor visszajátszható tévéadás jól hangzik, de tartalmat a néző maga sohasem fog szolgáltatni ezen a fórumon, Iván kisfia viszont igen. 2:0. Szerintem ennek kiütés lesz a vége, de ezt majd egy másik posztban kifejtem. Addig is nézzétek meg ezt az érdekes ismeretterjesztő kisfilmet egy videómegosztóról a digitális átállás háziasszonyának főszereplésével. Jó szórakozást hozzá!

Facebook Comments
Megosztás Google Pluson