Kikiáltás a kreatív gyakornokokért

Kérdeznem sem kell, biztos mindenki tud öt olyan jól csengő márkát mondani, ahová kezét-lábát törve szeretne bekerülni, ott ragadni, karriert építeni. Az álláshirdetésekre hiába vár az ember, a haveri network sem sokat ér a legtöbbször, mert bizony a csókos pozíciókért is élet-halál küzdelem dúl.

Mit tehet a leleményes idegen, kinek se kutyája, se macskája sincs egyik ügyvezető holdudvarában sem? A legtisztább és legegyszerűbb út a gyakornoki program, ahol, ha az ember gyermeke vállalja, és tényleg vállalja a naphosszat tartó gályázást, vannak ötletei, merészen ki is áll mellettük, nem sajnálja az időt, a máshol meg nem keresett pénzt, akkor internből egyszer csak szépreményű asszisztens, projektgazda, ötletember, de még céges atyaúristen is lehet. Mert cseppet nem bullshit az az állítás, hogy a kommunikáció széles honában az kell, amivel TE tudod inspirálni a közeged. Erre, ennek kitalálására, megtalálására fend a fogad, élezd az oroszlánkörmeid, mert ez visz előre téged, a céget, a piacot, a világot. Van másik út is, de a középszert bárhonnan fel lehet szedni, oda nem érdemes tartani.

A kreatív szakikat kereső kommunikációs munkapiacon a gyakornokoskodás az, amely katapultálhatja a pályakezdő fiatalt a szakmai élbolyba, ahol a legjobbaktól a legtöbbet ellesheti. Könnyű ezt hangoztatni, könnyű a magas lóról beszélni – mondhatnád. Holott se magas ló, se megmondás nincs a fenti szavak mögött. Csak tapasztalat, nyitott szem és még több figyelem. Ha valakit gyakornokként állandóan ingyen hordárnak, vagy ügyes kezű kávéfőzőnek használnak nap-nap után, és ő ezt szó nélkül hagyja, abból félő később sem lesz saját útját törő mesterember. Higgy nekem, a szakmai alázat nem ez, és nem ezzel kezdődik.

Az alapok, a rendszerek természetesen megtanulandók a szakmában dolgozóktól, de a gondolkodás senkinek sincs megtiltva. Sőt bátorítalak, hogy már gyakornokként szakadj el a sablonoktól és hökkentsd meg még azokat is, akiknek hivatalból a meglepetéskeltés a hivatása. Ezer százalék, hogy gyakornoki pozíció óriási lehetőség: az álmaid megvalósulásának ajtókilincse.

Ne adj esélyt a lebeszélésnek, a lehetetlen szót töröld az agyad minden szegletéből, és mutasd meg nap mint nap, mi lakozik virtuóz énedben. Ezer ötletből lehet, hogy csak egy fog valóra válni, de azért az egyért már érdemes volt ebbe az egészbe belefogni.

images

Facebook Comments
Megosztás Google Pluson