Közlekedj okosan!

Hurrikánként (de akár azt is mondhatnám, kamionos Van Damme-ként) söpört végig a webkettőn egy új új-zélandi reklám, amely a relatív gyorshajtást dramatizálja meglehetős erővel. Ennek kapcsán gondoltam, szervezek ide egy gyors nemzetközi kitekintést a témában, persze a témát azért ennél tágabban értelmezve. De előbb egy kis bevezető.

Mitől jó egy reklám? Mondjuk: „Látják, elolvassák, elhiszik, emlékeznek rá, és cselekednek ez alapján.” (Daniel Starch, a reklámtudomány egyik ősatyja, a „Principles of advertising” szerzője, 1923) Vagy: „Nem lakóházakat adunk el, hanem otthonokat. Nem cipőt adunk el, hanem kényelmet a lábnak. Nem kozmetikumokat adunk el, hanem a szépséget, amelyet ez a kozmetikum növel.” (Henry Huff, reklámszakember, 1950)

A közlekedésbiztonsági üzenet más, mert itt nem egy alapvetően pozitív ígéretet csomagolunk még pozitívabb papírba, hanem egy olyan témát (a veszélyt és a veszélyeztetést), amit lehetőleg mindenki inkább kerül, nem beszél és nem is szívesen vesz tudomást róla. Jelentősége viszont túlmutat az egyén szintjén, társadalmi problémáról van szó.

A TCR-kampányok azonban nem konkurálhatnak a kereskedelmi üzenetek támogatottságával, ezért azokétól eltérő módszereket kell alkalmaznunk… Úgyhogy megfordítom: nem közlekedésbiztonságot kell eladnunk, hanem annak hiányát, és ezen keresztül megdöbbenést, félelmet, iszonyt, felismerést, lelkiismeretfurdalást, nyugtalanságot, dühöt, aggodalmat, bűntudatot, felelősségérzést, amelyet a kampányunk növel. Valószínűleg ennek a jegyében születhettek a következők:

(Traffic Accident Commission (TAC), 2009. Ez a szervezet 20 éve készít közlekedésbiztonsági, baleset-megelőzési reklámokat, a filmet ezekből vágták össze.)

Scottish Government and Road Safety Scotland, 2012

UK’s Sussex Safer Roads, 2010

NSW Roads and Traffic Authority (RTA, Ausztrália), 2010

Axion, Belgium, 2002

DOE-Axa, 2008

DOE, 2007

És persze az említett hobbitföldi film:

New Zealand Transport Agency , 2014

Kis pénzből is lehet nagy hatást elérni:

Elengedve egy kicsit a tévét:

traff01

traff02

traff03

És mi a helyzet itthon?

traff04

Ti mondjátok meg!

Facebook Comments
Megosztás Google Pluson