Kelj szárnyra, szájról-szájra

Van egy sorozat a filmtörténetben, ami egyszerűen nem tud hibázni. Lassan 40 éve bérelt helye van a mozis Olümposzon. Nem nehéz kitalálni, hogy a Star Wars-ról van szó, ami a magyar keresztségben a mára már elfogadott Csillagok háborúja címet tette örökérvényű védjegyé, a sci-fik esszenciájává.

Mitől működik ez a filmsorozat, mitől lehet évente újranézni, a cseppet sem hibátlan dramaturgiával kidolgozott párbeszédeit szeretni, idézni? Erre nincs pontosabb válasz, mint az, hogy úgy jó az egész, ahogy van. Ahogy az első percben felúszik a baljós kalandokban bővelkedő két órát előrevetítő nyitószöveg, és átdübörög a síri csendbe burkolózó horizonton a robosztus birodalmi romboló, a csillogó szemű nézőt máris beszippantja egy megmagyarázhatatlan érzés és azonnal eggyé válik a történettel, a hőseivel, akár még a Tatuin-bolygón homokjában tévelygő droid szökevénnyel is. Generációk jönnek, generációk mennek viszont a Star Wars-élmény örök marad. Azt gondolhatnánk, hogy hibátlan marketinggépezet zakatol a háttérben, és az újabbnál-újabb dvd, blu-ray kiadások, a kibővített gyűjtőkiadványok, a tévés sugárzások mind-mind arra késztetnek minket, hogy a szeressük, nézzük, keressük ezt a sorozatot. Holott dehogyis. Persze kell az emlékeztetés, egy kis plusz figyelemfelhívás sosem árt, de az igazi erő a szájról-szájról, apáról-fiúra, anyáról-lányára öröklődő Jedi-imádatban, Sith-ellenszenvben leledzik. Engem kissrácként, a nyolcvanas évek legvégén vitt el az apám a klasszikus trilógiát épp újrajátszó fővárosi moziba, aminek máris hagyományteremtő ereje lett, mert bár saját gyermek híján az élményt közvetlenül még átadni nem tudtam, de unokaöcsiket, amint erre érettek lettek (tíz évesek) máris beavattam a Star Wars univerzum rejtelmeibe. És ez így megy sok családban, világszerte mindenfelé, ahol csak egy DVD lejátszó létezik, vagy még működik a VHS magnó, ott és azokban ezer százalék, hogy a Star Wars sem marad ki a filmes repertoárból.

A számok impozánsak és felsorolhatatlanok. Több milliárd dollárt elérő bevétel (eddig hat film készült, és most forgatják a hetediket, szóval ez csak nőttön-nő), számtalan díj, elismerés, kitüntetés, regényfolyamok és még annyi minden. Azonban mindközül a legfontosabb az emberek őszinte lelkesedése, ha felcsendül a fanfáros szignál, elhangzik az örökbecsű „Erő legyen veled”, vagy felbukkan a sötét nagyúr termetes, senkivel össze nem téveszthető alakja.

A fentiek igazából – túl a rajongó objektív rajongásán – csak egy valami miatt íródtak: a Star Wars élmény kézzelfoghatóvá válhat nemsokára nekünk, örök Jedi-aspiránsoknak is, vagyis egynek közülünk biztosan.

A hetedik rész rendezője, J.J. Abrams üzenetet küldött. Hallgasd meg és a szerencse, az Erő oda repíthet, ahová mindig vágytál és közben még a világgal is jót tehetsz. Mi ez, ha nem egy tökéletes ajánlat? Máskülönben marketingfogásnak sem utolsó, de a legenda ettől függetlenül tovább él, és örökké tart.

Facebook Comments
Megosztás Google Pluson