Öncélú jófejkedés vagy valódi jótékonykodás?

Július végén indult az új őrület, az Ice Bucket Challenge, ami annyit takar, hogy leöntöd magad jeges vízzel, majd megnevezel három embert, akiknek utánad kell csinálnia. Persze az akciót videóra veszed, feltöltöd Facebookra vagy Youtube-ra és várod a rengeteg lájkot és megosztás, valamint az általad kihívottak reakcióit.

A kezdeményezés eredetileg azért indult, hogy az amiotrófiás laterális szklerózis (ALS) nevű idegrendszeri betegségre felhívja a figyelmet. A felelsz vagy mersz játék alapelveit követve, aki nem fogadja el a kihívást, annak 100 dollárt kell adományoznia a betegséggel foglalkozó alapítványnak. Rengeteg híres ember, sportoló és befolyásos személy is részt vett a játékban, köztük Mark Zuckerberg, Bill Gates, Roger Federer és George Bush is leöntötte magát vízzel, de például Barack Obama az adományozást választotta.

Az Ice Bucket Challenge-nek hála az ASL Egyesület nagyságrendekkel magasabb támogatást szerzett idén a tavalyi évhez képest, mégis a betegségről egyre kevesebb szó esik, a kihívás pedig sokak szerint jófejkedő játékká silányult, ahol olyan közepesen ismert emberek próbálnak népszerűbbé válni a közösségi média által, akik nem valószínű, hogy a hidegzuhany mellett adakoznának is. Erre hívja fel a figyelmet Charlie Sheen is, aki sajátos akciójával ellopta a showt a többi kihívótól.

A kihívást kevésbé magasztaló vélemények ellenére a lelkesedés nem akar szűnni: miközben a cikket olvasod, legalább 3 jeges vizes videót osztottak meg Facebookon. Ezek között már magyar feltöltéseket is találunk: sportolóink, újságíróink és politikusaink is nyakon öntik magukat. Ezeket látva már tényleg nehéz eldönteni, hogy nem csak öncélú szereplési vágyról van-e szó. Nektek mi a véleményetek az Ice Bucket Challenge-ről?

Facebook Comments
Megosztás Google Pluson