Budapesten is van már bitcoin-automata

Egyszerű, gyors és teljesen anonim az új digitális fizetőeszköz, amely augusztusban Magyarországra is megérkezett. Jelenleg a világon több mint 6 milliárd dollárnak megfelelő bitcoin van forgalomban, hamarosan azonban ez a többszörösére nőhet.

A főváros szívében található Anker Klubban próbálhatjátok ki az első magyar bitcoin-ATM-et, amellyel forint alapon válthattok bitcoint. Egyelőre sokan még bizalmatlanok az új fizetőeszközt illetően, hiszen az ATM-ek bevezetése előtt csak ellenőrizhetetlen internetes forrásoktól lehetett hozzájutni a bitcoinhoz, az automaták bevezetésével azonban ettől már nem kell tartani.

A bitcoin-automata használata rendkívül gyors és egyszerű: a készülékbe minimum 2000 forint értékű papírpénzt kell rakni, és a felhasználó bitcoin-mobiltárcájának QR-kódját beszkennelni. Ezzel már át is kerültek a megvásárolt bitcoinok. A folyamat körülbelül 15 másodpercet vesz igénybe, az idő nagy részét a bankjegy beszívása jelenti.

A most beinduló ATM-től 6-12 hónapon belüli megtérülést remélnek. „Berlinnel vagy Aszterdammal szemben Budapest még lemaradásban van a bitcoin népszerűségét illetően, ugyanakkor az idegenforgalom, valamint a kreatív és startup iparág fejlődése ellensúlyozni tudja ezt”- nyilatkozta Debreczeni Barnabás, a bitcoin-ATM-ek üzembe helyezését szevező Octarine Labs ügyvezetője.

Magyarországon a másik nagy szereplő a Barion, akik telefonos alkalmazást fejlesztettek: tudunk vele parkolni, neten és boltban fizetni, vagy egyszerűen csak pénzt küldeni a barátunknak, mindezt teljesen ingyen.

Facebook Comments
Megosztás Google Pluson