Jön az időeltolásos nézettségmérés

A Nielsen Közönségmérés október 1-jétől megkezdi az időeltolásos tévénézés (TSV) adatbázis-szolgáltatását – írja a Kreatív Online.

Az elmúlt években az új eszközöknek köszönhetően folyamatosan nőtt azon személyek száma, akiknek a valós idejű tévénézés mellett a sugárzást követő későbbi időpontban is lehetősége van a televíziós tartalmak megtekintésére. Míg tavaly szeptemberben 2,1 millió fő – a teljes népesség közel egynegyede – lakott digitális rögzítésre alkalmas eszközzel (DVR) rendelkező háztartásban, addig 2014 augusztusára ez a szám 3,8 millió főre emelkedett, ami a teljes népességnek már a 42 százalékát teszi ki. Ez a bővülés elsősorban az analóg földi sugárzás megszűnése miatt digitális vételre váltó háztartások miatt következett be, de a kábel és műholdas tévészolgáltatásra előfizetők körében is terjednek a TSV funkcióra alkalmas eszközök.

Magyarországon augusztusban egy személy átlagosan 4 óra 25 percet töltött a képernyő előtt, ebből a televíziós tartalmak késleltetett visszanézése 2,8 percet tett ki, ami a napi tévénézés 1 százalékát jelentette a teljes népesség körében.

Mivel a legtöbb háztartás számára a DVR eszköz megjelenése jelentheti a belépést a késleltetett tévénézés világába, így az eszközök terjedésével párhuzamosan a televíziós médiapiac szereplőinek érdeklődése is megnövekedett a TSV adatok iránt. Ennek megfelelően a Nielsen Közönségmérés október 1-től elindítja új, időeltolásos tévénézési adatbázisának szolgáltatását, amely az eddig megszokott nézettségi adatbázist kiegészítve válik elérhetővé a cég ügyfelei számára.

A TSV adatbázis használata lehetővé teszi a tévénézők szokásainak új szempontok szerinti vizsgálatát, a műsorok valós idejű nézettsége mellett azok későbbi megtekintése is elemezhetővé válik. A televíziós társaságok és médiaügynökségek nyomon követhetik, hogy a tévéműsorok és reklámok valós idejű közönsége miként egészül ki újabb nézőkkel akár még aznap, vagy a sugárzást követő hét nap során.

Facebook Comments
Megosztás Google Pluson