A híroldal, ami csetel veled

Az okostelefonok és tabletek elterjedésével az elmúlt években a híroldalak – a megváltozott fogyasztási szokásokat kiszolgálva – egyre inkább ráálltak a mobilalkalmazások fejlesztésére. Az amerikai gazdasági portál, a Quartz február közepén mutatta be legújabb mobilapplikációját, ami teljesen új alapra helyezné a hírolvasást.

12765538_10153865293616067_1622649746_o (1)

Az alkalmazás ugyanis leginkább egy üzenetküldő felülethez hasonlít, amiben mi, olvasók úgy kapjuk meg a legfrissebb híreket, mintha egy barátunk írná meg nekünk: cím és lead helyett egy összefoglaló mondatot olvashatunk valamilyen képpel vagy vicces giffel kiegészítve, amire kattintva megkapjuk a teljes cikket. Az átküldött tartalomra pozitív vagy negatív reakciót adhatunk, aminek figyelembevételével jelenik meg a következő hír. Ha elfogynak az aktuális hírek, látványos infografikákat, illetve triviákat kínál a program, bár ezek száma is véges.

12746369_10153865293741067_1426425916_n (1)

És ezzel összegeztem is a Quartz app legnagyobb problémáját: a felajánlott tartalmat viszonylag hamar végigpörgethetjük, ráadásul a beállításokban sem tudjuk testre szabni, milyen témakörökből érkezzenek hírek. Nem tiszta, hogy a program algoritmusa milyen mértékben veszi figyelembe a visszajelzéseinket, így az sem derül ki, hogy rendszeres használat mellett mennyire lesz személyre szabott az alkalmazás. Szintén hátrány, hogy egyelőre csak iOS-en érhető el az app.

Az ötletes interface elsőre mindenképp élvezetessé teszi az alkalmazás használatát, ám kérdéses, hogy a trendi köntösön kívül milyen extrákat tud kínálni a Quartz, amiért érdemes ezen a felületen olvasni az oldalt. Az újító szándék mindezzel együtt dicséretes, hiszen a digitális fejlődéssel és a tartalomfogyasztás átalakulásával minden nagy híroldalnak számolnia kell.

Facebook Comments
Megosztás Google Pluson