Időutazásra csakis mindszentkállai fagyival érdemes indulni

Varga Gábor a Café Communications és a Stories. stratégiai és digitális vezetője.  A tartalom bűvkörében éli napjait: hétköznap inkább előállít, hétvégén pedig fogyaszt. Vállaltan sorozatfüggő, képernyőn és könyvben is a sci-fit részesíti előnyben, szabadidejét pedig leginkább a Balaton északi partján és a Káli medencében tölti. A kreativ.hu kultúrterrorjában Gábor ajánlja kedvenc dolgait. 

Sorozat

A tévét csak két dolog miatt kapcsolom be: Netflix és HBO Go. Miattuk viszont sokszor. Menthetetlen sorozatfüggő vagyok és vállalom. A sci-fi nálam mindenek felett áll és szerencsére az utóbbi években szárnyal a műfaj, így rengeteg minőségi film és sorozat jön ki. A legutóbbi, amit nagyon szerettem, a Travelers, egy nagyon okosan felépített kanadai sorozat. De bármikor szívesen újranézem Rick & Morty bármelyik epizódját is. Ha nem sci-fi, jöhet bármi, ami okos. Pl. a Luther. De a sort nagyon sokáig lehetne még folytatni.

Zene

Gyakorlatilag nonstop megy valami a fülemben. Edzéshez, autóban, sokszor munka közben is. Akkor tudok legjobban koncentrálni, ha a feladathoz illő zene leköti agyam azon részét, ami szeretne elkalandozni.

Hangulatfüggő, hogy mihez van kedvem. Simán megfér egymás mellett Daniel Avery új albuma, a Song for Alpha, ha nagyon fókuszálni akarok valamire, de vezetéshez általában könnyebb zenéket választok. Pláne, ha más is ül az autóban. Ma például Concept of Thought szólt a rakparton, dugóban araszolva. Nyugtatólag hatott tender prezire „rohanás” közben.

Gasztro

A feleségem is és én is nagy gasztro kattantak vagyunk. Ha tehetjük, minden hónapban kipróbálunk egy új helyet. Télen általában Pesten, most, hogy nyár van és minden szabadidőnket a Balatonnál töltjük (északi part rulez!), a Káli medencében tesszük ugyanezt. Régóta nagy kedvencünk a zánkai Neked Főztem, vagy a Mi a kő Köveskálon.  S ha már környéken vagyunk, a világon nincsen jobb fagyi, mint a Kő fagyi?-ban, Mindszentkállán. A mangó és a görögdinnye az abszolút favorit, de ha ott vagytok, mindenképp kóstoljátok meg a sör és bor fagyikat is. Isteni mind.

Jó étel mellé alap a jó bor, az idei kedvenc hely, ahova mindig visszatérünk, a Csendes Dűlő Badacsonyban.

Könyv

Van egy szabályom. Minden szórakoztató könyv után egy szakmait olvasok el, hogy lépést tartsak a fejleményekkel. Ezen a nyáron felrúgtam ezt a szabályt.
Ahogy a sorozatoknál, itt is a sci-fi viszi a pálmát, azon belül is az időutazás témáját boncolgató könyvek. Ha megtetszik egy író stílusa, amint megjelenik egy új könyve, azonnal elkezdem olvasni. Douglas E. Richards munkáit például nagyon kedvelem, ezen a nyáron a Split Second sorozaton vagyok túl, mely abszolút szokatlan megközelítésből néz rá az időutazás kérdésére. Jo Nesbo is az írói toplistám élén van, legutóbb a Szomjúság című, legfrissebb Harry Hole regényt forgattam, de már nagyon várom az újat, amin dolgozik.

Kiállítás

Nagyon érdekes, hogy ha külföldön vagyok, minden aktuálisan futó kiállítást megnézek és minden szembejövő templomba betérek építészi kíváncsisággal. Itthon már nem ilyen jó az arány, a hétköznapok másfelé visznek, ritkábban jutok el múzeumokba és kiállításokra. A Ludwig múzeum ez alól kivételt képez, ott rendszeres vendég vagyok.

Legutóbb a Frida Kahlo kiállítást láttam a Nemzeti Galériában, s bár rengetegen voltak, nagyon jó élményt adott. Vannak teljesebb képet adó Kahlo kiállítások a világban, de ha van egy a közelben, nem szabad kihagyni.

Egy másik, ami nagy hatással volt rám, a brüsszeli Magritte múzeum állandó tárlata. Teljesen magával ragadott a valósággal (vagy épp a képzelettel) alkotott kapcsolata, s ahogy képes ugrálni egyikből a másikba. Kötelező program, ha Brüsszelben jártok!

Facebook Comments
Megosztás Google Pluson