Digitális kommunikációs trendek és megoldások a marketingben, ahogy a Cafés szakember látja

„Régóta kongatják a vészharangot a lineáris TV nézéssel kapcsolatban, a fiatalok elfordulásával magyarázva a helyzetet.

Ugyanakkor a fogyasztási adatokat vizsgálva az látszik, hogy korosztálytól függetlenül is 90% vagy annál magasabb azoknak az aránya, akik TV készüléken fogyasztanak TV-s tartalmat.” – jelentette ki Erőss Csaba a média divíziónk Head of Digital -ja, az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Karán tartott előadásán, a Generációs kihívások az online világában – milyen ma a jó marketing(es)?) konferencián. Hozzátette, hogy ettől függetlenül az online tartalmak digitális eszközökön való fogyasztása a fiatalabb korosztályok körében magas, de ez nem kannibalizálja a TV-s fogyasztást olyan mértékben, mint ahogy azt több helyen is hangoztatják. Ennek egyik oka, hogy az online VOD és streaming penetrációja még mindig alacsony. Ugyanakkor az online videó erősödését jól mutatja, hogy a reklámtortán belül a digitális súlyát a videó hajtja fel.

Hasonlóképpen eloszlatta a tévhiteket a Facebook elvándorlással kapcsolatban is. Bár az első számú közösségi oldal sokat veszített fényéből az utóbbi időben, a sorozatos leállások és adatbotrányok mellett viszont a magyar adatokból az látható, hogy a Facebookon még mindig sok  fiatal.  Igaz hazai kutatások rávilágítanak arra is, hogy az aktivitások ugyan már közel sem olyan magasak, mint az idősebb, főleg 55+ -os korosztály körében. Egyúttal az is látszik, hogy a Facebook használatában is jelentős eltérések vannak:a kor növekedésével a hírfogyasztás szerepe jelentősen növekszik.

A Café szakembere hangsúlyozta, hogy a Facebook évek óta építi saját digitális ökoszisztémáját (Instagram, Messenger, WhatsApp), hogy az elvándorló felhasználóknak alternatívát nyújtson, miközben a hirdetési rendszerében közös inventory-ként próbálja értékesíteni platformjait.

Sokkal nagyobb gondot lát abban és ez a hirdetési piacon egyre nagyobb problémát okoz, hogy nő azok száma, akik hirdetésblokkolókat használnak. Miközben a fogyasztók elfogadják azt, hogy a TV-ben reklámokkal találkoznak, addig a digitális hirdetésekkel kapcsolatban sokkal alacsonyabb ez a pozitív viszonyulás.

A magyar piacon az látszik, hogy a fogyasztók 14%-a használ hirdetésblokkolót, amely nem számít kimagasló értéknek a kontinens többi piacához képest, ám ez már  érezhető veszteséget okoz a kiadóknak, és koránt sem beszélhetünk csökkenő penetrációról.

A hirdetésblokkolókat használók között a fiatalok aránya magasabb, ugyanakkor az erre vonatkozó kutatásokból jól látszik, hogy az idősebbek között is jócskán találni adblockert igénybe vevőket.

„Megoldást technikai oldalról a hirdetésblokkolók blokkolása és az edukáció hozhatja el, ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni a hitelesség fontosságát, melyből az influencer és kontent marketing profitál „– mondta előadása zárszavában a Café Head of Digital-ja.

Facebook Comments
Megosztás Google Pluson